Празник Самхейн (хелоуин)

%d1%81%d0%b0%d0%bc%d1%85%d0%b0%d0%b9%d0%bd Самхейн се отбелязва в навечерието на 31.10. срещу 01.11. и бележи края на келтската година и началото на новата. Келтите са празнували това, което днес наричаме „хелоуин“ под името „Samhain“ (Самхейн, Самайн,  Сауин), което означава „Краят на лятото“ и началото на тъмния сезон.

Нощта преди Самхейн, като време, се възприемала за нещо неопределено, висящо във въздуха: лятото и годината завършвали с отминаването на деня, а зимата и новата година започвали в действителност на следващия ден. Дванадесетте часа между тях за келтите попадат „между времената“ – един неопределим отрязък – т.е. вечност, тъй като миналото, настоящето и бъдещето се сливат в едно.

Келтските жреци, известни като друиди, са извършвали специални ритуали, чрез които получавали напътствия и съвети от феи и джуджета, от богове и богини. Чрез тях те придобивали сила и мъдрост, за да помогнат на хората да останат в хармония с надигащите се тъмни енергии на зимата.

Самхейн бил най-важния келтски фестивал, зареден със символично значение. Вярвали, че в тази нощ се отваря границата между живите и мъртвите и душите на починалите могат да навестят живите си близки.  Затова Самхейн е имал значение на празник на мъртвите,  ден на господаря на мъртвите, друидския бог на смъртта Самхейн, изобразяван като скелет, държащ коса, а празникът се наричал „Навечерието на Самхейн“.

В окултните традиции празникът се свързва с природната стихия  огън и могат да се правят всякакви огнени ритуали,  които успешно могат да се подкрепят от медитации и огнени визуализации. Постига се  символичното сливане между видимия и невидимия свят и  това е един от най-силните дни в годината за гадания и ритуали, като фините послания на Вселената се залагат в бъдещето. Ден за прошка и  благодарност към всичко и всеки, най-вече към хора и ситуации, които са причинили болка и разочарование. Ден за спомени, изпълнени с любов за онези близки и роднини, които вече не са сред живите и осъзнаване на колелото на живота.

Денят, както и тези които следват до края на седмицата, е подходящ за изчистване и пускане на стари, приключили взаимоотношения, болезнени преживявания, навици, зависимости или здравословни проблеми.

Тази година празникът съвпада с втори ден на октомврийското новолуние, което дава необикновени възможности за извършване на ритуални и медитативни практики.

На 31.10. от 18.00ч. ще проведем празнична ритуална вечер, за да отбележим друидския празник Самхейн, възползвайки се от силата, с която е зареден този ден, подкрепена допълнително от фазата на луната. Благодарение на това ще можем да надникнем  отвъд материалното, в света на магията, мечтите, духовете и бъдещето. Това е най-мистичния празник. Чудесен момент за предсказания, но и да  се освободим от  проблемите, които сме имали, както и да се осмелим да потърсим път към най-смелите си и  големи мечти. Това е момент, когато можем да помислим  за близките и починалите, както и за всичко, което е минало отвъд: нашите изгубени  надежди, мечти, отминали прекрасни мигове…

Символите на празника са ябълки, нарове, тикви и други есенни плодове, есенни цветя като невени, хризантеми, есенни листа.

Желаещите да присъстват може да носят някои от символите или храни, приготвени с тях, свещи, вино. Всеки ще може да си изработи келтски кръст, който да постави над  вратата на дома, за да привлича добрите енергии и да напомня за нуждата от равновесие. За целта е нужно да донесете по две пръчици с дължина до 40см. и панделка с цвят по ваш избор с дължина около 2 метра.

Празникът ще се проведе на 31.10. от 18.00ч. в Студио Мандала, присъствието за членовете на клуба е безплатно, за останалите желаещи цената е 8лв.

За повече информация и записване може да се обаждате на тел. 0888306058/ Катя.

 

Публикувай коментар към статията: