Лятно слънцестоене, празник ЛИТА

Тази година лятното слънцестоене настъпва на 21 юни в 01.34часа.

Празникът се отбелязва по различни начини в цяла Европа. В България това е Еньовден, който се счита за древен славянски празник и се отбелязва на 24.06. всяка година. В келтската традиция празникът  е известен като ЛИТА, култ към слънцето.

В същата нощ ще станем свидетели на уникално събитие, съвпад на пълнолуние и лятно слънцестоене. Астролозите твърдят, че такова събитие не сме виждали от 1967 година.

Слънцето ще достигне най-високата си точка в Северното полукълбо, отбелязвайки началото на северното лято и най-ниската точка в Южното полукълбо, където ще започне южната зима. Същевременно Луната ще достигне пълна фаза.   За последен път двете астрономически събития са съвпаднали преди 49 години на 22 юни 1967 година, а следващия път ще бъде след 46 години – на 21 юни 2062 година.

Слънцето е древен символ, един от основните в човешката цивилизация. То е източник на живот, обожествявано е от всички култури и неговият символ – огънят, е задължителна част от всички човешки ритуали и изобщо от живота на човека. Няма народ, който да не е свързал най- дългия ден в годината с обреди, гадаене и молитви за здраве и сила на хората. Моментът е подходящ за прилагане на различни лечебни ритуали, които зареждат и енергизират тялото. Подходящ е също за концентрация върху личното и духовното развитие, материалния просперитет и благополучие.

Пълнолунието от своя страна спомага за увеличаване силата на ритуалите, то спомага особено много за освобождаване от различни товари, които носим, понякога без дори да осъзнаваме – товарът на физически болести и неразположения, на излишни килограми, на болезнени връзки, на недоволство, безпокойство, страхове, мисловни модели и поведение и т.н.

На 20.06. от 18.00ч. ще направим ритуална вечер, посветена на този празник, ползвайки магическата сила и енергия на слънцето и луната.

Добре дошли са интересуващите се от такива практики. Присъствието за клубните членове е безплатно. За останалите цената е 8лв.

Ако желаете, може да донесете свещи, плодове, вино, вода, билки, свежи клонки, цветя.

Мястото на провеждане е Студио Мандала

Публикувай коментар към статията: