Празник Лита, лятно слънцестоене

21june

ЛИТА е поредният празник в колелото на годината на древните келти. Празнува се в периода 21.06-23.06., свързва се с лятното слънцестоене, когато денят е най-дълъг. . Няма много запазена информация за автентичния начин на празнуване от самите келти, но празникът се отбелязва в цяла Европа и до днес. Преплита се с християнския празник Рождение на Йоан Предтеча. В България това е Еньовден, който е на 24.06., в Русия се нарича Иван Купала.

Слънцето е древен символ, един от основните в човешката цивилизация. То е източник на живот, обожествявано е от всички култури и неговият символ – огънят, е задължителна част от всички човешки ритуали и изобщо от живота на човека. Няма народ, който да не е свързал най- дългия ден в годината с обреди, гадаене и молитви за здраве и сила на хората. Моментът е подходящ за прилагане на различни лечебни ритуали, които зареждат и енергизират тялото. Подходящ е също за концентрация върху личното и духовното развитие, материалния просперитет и благополучие.

В този празник са вплетени и много семейно-брачни мотиви. През магическата нощ на празника младите са гадаели за своите бъдещи брачни партньори, като са използвали различни цветя и растения (най-често жълт кантарион).
Келтите имали много поверия за могъществото на злите сили в нощта срещу дните на слънцестоенето. Централно място заемали ритуалните огньове, много важно е използването на растения, клонки, цветя, дървета, за извършване на ритуали.

По традиция празникът ще отбележим в Студио Мандала на 22.06. от 18.00ч.

Поканени са всички, които се интересуват от ритуали, енергийни практики, медитация. Заедно ще направим огнени ритуали за успех, баланс, благополучие; ще медитираме; ще направим ритуално вино.

Присъствието е 8лв. (за членовете на клуба е безплатно)

Може да носите златисти свещи, продълговати камъчета, сезонни цветя, вино, сезонни плодове.

Публикувай коментар към статията: