Енергийните инструменти

 

Като човек, занимаващ се с енергийно лечение и преподаване на енергийни техники, бих искала да разкажа какво представляват, за да разсея някои митове и повече хора да се възползват от естествените способности, които имат.

 

На всеки от нас се е случвало да ни заболи някъде или да се нараним и тогава съвсем несъзнателно, напълно естествено поставяме ръката си на болното място и сякаш ни става по-добре. Защо ли го правим, наистина ли ни става по-добре или си слагаме ръката просто ей така? Спомнете си последния път, когато се порязахте, не сложихте ли ръката си върху порязаното за да намалите болката и кръвотечението, а когато ви заболя зъб, дали не сложихте дланта си върху бузата, под която е болезнения зъб? Какво се случи, реално си дадохте първа помощ, при това съвсем несъзнателно. А когато за последно ви заболя глава, нали започнахте да масажирате пулсиращото от болка място, преди да посегнете към хапчето за глава. Никой не ви е учил на тези неща, сякаш тялото само знае, дори не е нужно да влагате мисъл.

 

Сега си помислете, че всичко това го правите съзнателно и целенасочено. Вероятно сте прочели вече на много места за силата на мисълта, на визуализацията, за намерението,  закона за привличането, алфа и тета вълните на мозъка и способността да трансформират настоящето, за силата на подсъзнанието и много други. В енергийното лечение, всичко това е обединено, при това в стройна, подредена и логична система.

 

Днес ще разкрия някои енергийни инструменти, които дават възможност енергийното лечение да се случва, да има реални и неоспорими резултати. Като говоря за лечение имам предвид не само лекуване на физическото тяло на човека, а лечение на всички сфери на неговия живот. Дълго задържаната вина спрямо някого или гняв или недоволство, също имат нужда от излекуване, но човек често дори не се замисля как да разреши подобно свое състояние. То си стои и създава предпоставки за вътрешни емоционални блокажи, които в крайна сметка се проявяват на физически план с някаква болест. Едва, когато болестта се появи, тогава се търси начин за справяне и обичайно той е някаква клинична пътека или рецепта с лекарства, по едно за всеки симптом.  Първопричините, обаче, са някъде другаде и никой не се интересува от тях. Никой не ни пита дали се чувстваме финансово стабилни, когато потърсим помощ при болки в кръста, не е важно дали сме преодолели загубата на близък, когато потърсим помощ за дълго продължило безсъние, няма значение дали човек изпитва радост от живота, когато има проблеми със сърцето и т.н. А защо ли никой не ни пита? Първият и логичен отговор е, защото ние сами носим отговорност за собствения си живот и собственото си здраве. Това е изходната позиция, която считам за правилна. Отиването на лекар, вземането лекарство, макар,  понякога това да е наложително и неминуемо, много често е просто прехвърляне на отговорността на друг- на лекаря, на хапчето, на шефа, на съпруга или родителя, вместо тя да се поеме лично.

 

Какво бихме могли да направим, за да си самопомогнем, освен вече споменатото инстинктивно и съвсем естествено полагане на ръцете върху болното място? Да, инстинктите са за това, за да ни помогнат да оцелеем, но ние сме мислещи индивидуалности, които не се осланят само на инстинктите си и освен оцеляването имаме доста повече нужди. Ние имаме чувства, емоции, енергиен заряд и искаме да сме щастливи и енергични. Щастието предполага хубави мисли и чувства, а те трудно се поддържат, когато човек е неудовлетворен от себереализацията си в социума. Освен това те са взаимно преплетени със способността да се поддържа висок тонус и енергия. Тук идват на помощ вече споменатите енергийни инструменти. Много хора, убедена съм, ще кажат, че не вярват, но пък нищо не пречи да се опита. Други, които вече се занимават и някаква степен са се убедили в ефективността им ще възкликнат, да, това е пътя.

 

Първият инструмент, който ще посоча, това е правилното хранене. Ха, изненада! Какво общо има храненето с енергийното лечение? Ами, има. Има, защото се храним, за да осигурим енергия на физическото си тяло и то да е активно. Значи има значение каква храна се приема, защото тялото функционира по определени биологични закони и когато те се нарушават, то не работи правилно, няма енергия и боледува. Една проста формула ще споделя: 20% киселинна храна и 80% алкална. Това е, от тук нататък всеки може да си набави информация за групите храни. Мога само да допълня кои са най-киселинни и когато искате да сте здрави просто трябва максимално да ограничите: тестени изделия, млечни продукти, изкуствени добавки, салами.

 

На второ място ще спомена правилния дихателен и двигателен режим.  С дишането ние осигуряваме жизнена енергия на всяка клетка в тялото си , а движението е най-елементарния път за задвижване на енергийните потоци в тялото. Разбира се, като човек, занимаващ се от години с йога, ще я препоръчам горещо, като най-подходяща. Йога системата, обаче, грешно е възприемана от съвременното западно общество, като модерна двигателна дейност , поради което не се наемам да давам съвети.

 

Нали, обаче , освен биологични системи, ние сме индивидуалности с мисли, чувства и емоции. Това е незримата част от нас, но никой не е в състояние да оспори нейното съществуване. Има скептици, които ще кажат, те чувствата, са продукт на определени биохимични реакции в тялото. Аз ще кажа, биохимичните процеси се предизвикват от чувствата и емоциите. А как да направим така, че да изпитваме преимуществено   такива чувства и емоции, които не причиняват болка, да бъдем в по-голямата част от времето щастливи. Тайната е в постигането на вътрешен баланс и хармония, да бъдем в центъра си. Няма никакъв смисъл в повтарянето на положителни фрази, в ухилената гримаса, в демонстративното доброжелателство. Те са един наивен опит да се самоизмамим или да излъжем другите, но много далеч от истината. А истината е, че когато вътрешно сме спокойни и балансирани, мислите и  емоциите ни ще са спонтанно положителни. Такива мисли и емоции са естествен магнит за позитивни събития в живота ни.

 

Какво ни пречи да бъдем вътрешно спокойни и балансирани и как да го преодолеем. Може странно да ви прозвучи, защото на този въпрос вероятно могат да се дадат многочислени отговори и съм убедена, че в повечето случаи ще касаят само външни фактори. Според мен само една е пречката и тя не е никъде другаде, освен вътре в нас. Това е нашето его. В годините, обяснявайки егото стигнах до извода, че най-лесно хората го разбират, когато обяснението е следното: Всяко нещо, което предизвиква в нас негативни чувства и емоции е плод на нашето его. Под „всяко нещо” разбирайте всякакви ситуации, проблеми, случки, мисли, състояния, взаимоотношения, връзки и т.н. Щом те имат отношение към нашето състояние, нашите чувства, засягат ни по някакъв начин, означава, че ние в голяма или по-малка степен сме въвлечени и реагираме. И как реагираме? Вече можете сами да отговорите.

Някак естествено стигнахме до извода, че основната ни задача за да достигнем щастие е да надмогнем собственото си его. А как най-лесно можем да преодолеем нещо? Като го опознаем. Първата ни задача е да опознаем собственото си его и това се случва безпогрешно, когато се научим да се самонаблюдаваме. За да развием тази си способност, ние трябва да познаваме истинското състояние на баланс и хармония, защото човешкият ум така е устроен, той може да изведе извода чрез сравнение и анализ. Истинските баланс и хармония, човек може да опознае едва, когато се научи да медитира. Затова първият енергиен инструмент извън физическото тяло е медитацията.

 

Докато човек овладява медитацията, установява, че вътре в него нещо се случва. Освен покоя на ума и тялото, започва да усеща особени вибрации и открива, че след медитация е много жизнен, енергичен. Установява, че в него текат енергии и естествено иска да ги опознае, а защо не и да ги използва. От този момент, той тръгва по пътя на осъзнатата личност, готова да използва пълния си капацитет.  Ако до момента е можел и сам да „открива топлата вода”, от тук нататък му е нужна помощ и посвещение. От тук нататък е един нов, вълшебен и същевременно познат свят. Познат е, защото във всеки от нас е заложен потенциала за неговото опознаване. Нов и вълшебен е, защото дава невероятни възможности, които всеки може да придобие. Това е квантовата реалност, енергийната същност на вселената и на всички нас.

 

Именно този свой потенциал ние можем да развием, овладявайки древна, но вечна мъдрост, мъдростта на древните жреци на знанието, най-уважаваните и талантливи хора във всички общества.

 

Изучаването е организирано в семинарни занятия, които обхващат част от тази мъдрост, адаптирана и достъпна за съвременния човек. Занятията се провеждат от Грандмастер Рейки Академия и са организирани в няколко школи:

Школа по Рейки

Школа по Древни Тибетски Жречески Практики

Школа по Ментална Енергия

Вероятно у някои ще се появи нужда да научи повече, можете да се възползвате от контактната форма или да се обадите.

Предстоят обучения, можете да видите графика в раздел Събития

 

Автор Катя Маринова

 

 

1 коментар относно “Енергийните инструменти”

Публикувай коментар към статията: