ИЗЧИСТВАНЕ НА ОРГАНИЗМА ОТ ТОКСИНИ

Прочистването на организма от токсини е много модерно в последните години. Темата активно се експлоатира от съвременната наука, медицина, диетология, фармация,  както и от популярни източници, като списания, интернет и др.

Някои специалисти убедително твърдят, че нашият организъм е съвършена саморегулираща се система и всички продукти от обмяната сами си излизат навън чрез червата, черния дроб, бъбреците, потните жлези.

На това, обаче, може да се разчита, ако човек е напълно здрав, твърдят други, не по-малко авторитетни специалисти.  Те са убедени, че околната среда и съвременния начин на живот, неизбежно увеличават натоварването на естествените филтри в нашия организъм. Затова, че нашите отделителни органи имат нужда от малко помощ.

Привържениците на прочистването са убедени, че вътре в нас постоянно се образуват отпадъци, с които организмът не е способен да се справи. Нужни са клизми, промивки на червата, диети, прием на слабителни и диуретици.

Между другото, в медицината терминът шлаки не съществува “Човекът не е някакъв хамбар, в който да се трупат мръсотии“ – казват световноизвестни гастроентеролози. И наистина, нито ултразвуковото изследване, нито гастро и колоноскопията не са открили някакви залежи от шлаки. Защо тогава е толкова популярна идеята да се избавим от тях на всяка цена?

“Шлаки, токсини, паразити – всичко това е породеното магическото въздействие на съзнанието“ – обяснява друг популярен диетолог и довършва:  “Тези, които вярват в това, живеят с постоянното усещане, че човекът е заобиколен от враждебна замърсена среда, която предизвиква различните болести. И че ще се спаси, ако периодично се прочиства…“

Лекарите предпочитат по – научния термин “токсини“. Откъде се вземат те?  За токсини могат да се приемат някои продукти от обмяната на веществата, ако тази обмяна не е идеалната. Ако например в биохимичния анализ на кръвта е повишено нивото на някакъв фермент, той може да се смята за токсин. Тези продукти от обмяната на веществата действително могат да бъдат вредни, да се отлагат във вид на бъбречни и жлъчни камъни. Замърсеният въздух, негативния електромагнитен фон, генномодифицираните храни, изкуствените вещества в храните, паразитите в някои храни, а също в мислите ни,  негативното ни  поведение и отношения, всичко това допринася за неправилната обмяна, неправилно протичащите обменни процеси в организма и като резултат за натрупване на токсини в тялото.

Тогава какво се препоръчва в този случай? Преди всичко никакви екстремни процедури. Не съществуват универсални методи за изхвърляне на излишните продукти от обмяната освен гладуването. Но това е метод, към който трябва да се пристъпва с внимание и отговорност.  При гладуването действително може да се постигнат терапевтични резултати. Човек трябва да е наясно със здравния си статус, пристъпвайки към изчистващо гладуване, защото то е поносимо не във всички случаи. При еднокринни, сърдечно съдови заболявания то би могло по-скоро да нанесе поражения ако не бъде направено правилно или поне след консултация с лекуващия лекар. Изчистващото гладуване не включва в себе си нито плодове, нито плодови или зеленчукови сокове, нито мед, то допуска само вода и лимон, евентуално червен пипер. Всичко останало е нещо друго, но не прочистващо гладуване.По-скоро това са разнообразни диети. Има много диети за мъчение на тялото и резултатът им обикновено е противоположен. Първо има снижаване на теглото, а след това  се натрупва в още по-голямо количество от това, което с толкова труд и така сложно сте загубили. Само абсолютно здрави хора могат да предприемат гладуване, при това под контрол на специалист. Най-разумното е предварително да се направят изследвания, те ще покажат какво не ви е наред. Тогава можете да се консултирате с лекар и да си набележите конкретен план за действие. Това означава, не да се “чисти“, а да се предотвратява “замърсяване“, т.е груби нарушения на обмяната на веществата.

Като пирложение към този материал предоставям две медитативни практики  насочени към изчистване на тялото от токсини, подобряване на метаболизма, подмладяване на клетките и органите. Това, обаче, не са точно медитации, това са практики, които е нужно да прилагате в продължение на няколко месеца и със сигурност ще постигнете резултати, за които може да ви се завиди. Това е така, защото те задействат програми във вашият организъм, които е нужно впоследствие само да поддържате. Това са програми на подсъзнанието и затова се правят в медитативно състояние. Те не изискват да намалявате количеството на обичайната си храна или разнообразието. Препоръката ми е да намалите храните от брашно и мляко, а също и консервираните храни. Препоръчвам също режим на хранене 4 пъти на ден в едно и също време в не големи количества храна. Така се усилва метаболизма и това правило почти всеки го знае, но рядко го спазва. Още едно правило, което, убедена съм, всеки знае, само го напомням, това е да не се консумира тежка и обилна храна вечер и последното хранене да не е по-късно от 3 часа преди сън. Това е всичко! Прости правила!

Относно съня, само да напомня, че растежния хормон се произвежда и усвоява от организма във времето 1.5 -2 часа след лягане и човек трябва да е в дълбок сън, за да се усвои. Това е биоритъм, човек има много биоритми и това е един от тях. Растежния хормон има отслабващо, подмладяващо и регенериращо въздействие. В последните 2 години е модерен като хормона на младостта.

Защо ни е нужно да подмладяваме клетките си? Защото тогава ще бъдем по-здрави, жизнени, енергични и ще изглеждаме по-добре. В предоставените сесии се променя метаболизма, клетъчната памет и клетките ще си спомнят какви са били преди. Те първо ще променят своята енергийна структура, а след това и физиологичната си, а затова е необходимо време, около 6 месеца. Постепенно се подмладяват вътрешните органи, а също и кожата и това е най-забележимо на гърба на дланите и на лицето, кожата става по-млада, здрава, мека и сияйна. За да получите рузултати, упражненията, които предоставям  е необходимо да правите всеки ден, в продължение на 6 месеца. Желателно е да се правят всеки ден, за да се поддържа енергийния заряд на клетките, за да настъпят изменения. Първите изменения ще забележите още в първия месец, но е нужно търпение. Вие знаете, че когато отидете на йога или във фитнеса не може да получите желаният резултат веднага, а е нужно да положите усилие, защото вълшебно хапче няма, а има системна работа.

Катя Маринова

 

 

 

 

Публикувай коментар към статията: