МЕДИТАЦИЯ ЩАСТИЕ

 

Към какво се стреми човек в живота си? Ако искаме да определим с една дума, тя ще е щастие.Най-често си мислим, че за да постигнем желаното щастие е нужно да преминем през  много труден път, да изстрадаме своето щастие и тогава то ни се струва по-ценно. Истината, обаче е, че за да бъдем щастливи не е задължително непременно да страдаме.

А какво е това щастие, нека да пробваме да го определим. Не бихме казали, че щастие е някаква безумна усмивка на лицето на човека. А дали е състоянието, когато в него се ражда песен, май не, не е това.

Мисля, че можем да кажем, че човешкото щастие възниква тогава, когато вътре в човека отсъства болка.   Когато вътре в себе си ние нямаме никаква дисхармонични чувства, когато нищо не ни плаши, отсъства страха, нищо не предизвиква нашата агресия, не ни причинява болка, тогава можем да кажем, че сме готови да преминем в състояние на щастие.

Нашият ум най-често ни отвежда към бъдещи или минали събития, тъй като му е невъзможно да стои в настоящето. Нека видим какво е щастието в тези времеви линии на бъдеще, настояще и минало и как става така, че то може да се преживее само в настоящия момент, от който ума ни така самоотвержено ни пази.

Щастие е, когато липсва тревога и вместо нея е налице увереност за утрешния ден, осъзнаване за това, че сме в състояние да приемем бъдещето, то може да е всякакво, добро или лошо, това няма значение, от значение е увереността, че можем да приемем утрешния ден какъвто и да е . Това означава, че ние сме станали адаптивни и точно адаптивността и щастието, колкото и странно да звучи на пръв поглед, са много приличащи си състояния, това означава, че сме в състояние да отработим в себе си невъзприемчивостта си към проблемите, които могат да възникнат в бъдеще и тогава ще сме уверени и щастливи. Това е що се отнася до бъдещето, но нали разбирате, че преживяването на бъдещето е състояние, което може да се случи само в настоящия момент и ние можем да решим дали то да е състояние на щастие?

Нека видим какво е щастието в настоящето, то е налице, когато човек реално вижда картината на света, когато той реално осъзнава, че може да бъде благодарен и на Бог и на самия себе си, за това че той в този момент е жив, относително здрав, има в живота си определени неща и понася определени уроци. Действително в живота си ние преминаваме през определени уроци и е хубаво, защото това ни обогатява и ни прави по-съвършени и по-еволюирали, а това всъщност е и нашата еволюционна задача, да  получим жизнен опит. Не случайно има един принцип в Рейки, да бъдем благодарни. Можем да сме благодарни за това, което имаме в момента в живота си. То е резултат на нашия собствен труд и дейност, всичко, което ние сме направили, по закона на кармата ни е дало точно този резултат в настоящето ни. Ако този резултат по някакви причини не ни устройва, то е добре да помислим как да постигнем по-доброто от наша гледна точка, а не да се съсредоточаваме в настоящата липса или в чувството на недоволство и неудовлетвореност, защото всичко действително е в наши ръце и ние сме конструкторите на своето щастие. Разбирайки това ние можем да бъдем щастливи, защото  можем да изградим своето щастие като стабилна величина.

Сега, за това, което стои в нашето минало. Когато човек изпитва някаква мъка, вина, неудовлетвореност от това, което вече се е случило или за това, което вече е извършил, трябва да осъзнае, че това което вече е свършено не може да бъде поправено, но може да бъде поправено отношението към него. Възможно е  хора да са пострадали от нашите действия, някого да сме обидили, ако човек може да измени отношението си, той би могъл да поиска прошка, а така ще прости на себе си. Изменяйки отношението си, човек носи полза за всички. Когато човекът прости, тогава той пуска тежестта, която стои в него,   много е тежко да таиш агресия към някого от миналото. Ако човек не желае да се раздели с тази тежест и иска да живее с агресията, той има този свободен избор и никой не е виновен за това, че не е в състояние да намери своето щастие.

Има една медитация, която може да помогне на човек да достигне състояние на щастие и изобщо не е нужно  да преминава през страдание. При тази медитация ще използваме връзката с истинския Аз, в аспекта на човешкото щастие. Чрез нея ще се научим на търсим щастието в себе си, защото знаете, че човек може да отделя хормона на щастието, само трябва да се научи как да го прави.

Ето и самата медитация:

Нужно е да заемете максимално удобна поза на тялото, като гърбът е изправен. Няма значение дали ще седите на стол, дали ще лежите или ще заемете поза с кръстосани крака. Важно е да релаксирате тялото и да дадете възможност на енергийните потоци да се движат свободно. Съберте длани, за да завъртите енергията и усетете или си представете как енергията тече по централния енергиен канал, който съвпада по местоположение с  гръбначния ви стълб, представете си как енергията тече в двете посоки в него и се отпуснете. Успокойте мислите си, като им позволите да протичат свободно, но вие не занимавате съзнанието си с тях

Сега създайте чувство на пълна хармония и баланс и установете връзка със своята божестевена частица, представете си я както можете, ще разберете, че сте го направили, когато вътре във вас се установи чувство на пълно спокойствие. При постигането на пълна хармония и баланс, се блокират всички его реакции, всички обиди, агресии, всичко, което ви пречи да сте щастливи.

Устоновете хармонична връзка с миналото, настоящето, бъдещето, като вземете предвид всичко казано в статията.

Установете  хармония с кармичния закон на причината и следствието, което означава да създадете нагласа за приемане и адаптивност, осъднавайки самия закон.

Балансирайте нервната си система, с намерение създайте в себе си чувство на умиротворение, чувство на хармония и щастие и останете известно време в това състояние, за да може съзнанието и тялото ви да го запомнят. Така ще можете да извиквате това състояние впоследствие по свое желание.

Тази медитация правим групово в клубните дни и ефекта е многократно засилен, по време на медитацията се произвеждат толкова ендорфини, че човек си тръгва със запас за цяла седмица.

Публикувай коментар към статията: