Неподвижната точка

Предлагам едно допълнение към Рейки сеанс, което бихте могли да ползвате, когато изпълнявате позициите на главата. То се нарича Неподвижна точка и използването му оказва въздействие върху целия гръбначен стълб. Процедурата е напълно безопасна  дори да се направи неправилно. Ако, обаче, се направи правилно, може да въздейства благотворно при мигрена, да облекчи болки във врата и  в кръста. Използват се две от акупунктурните точки , разположени по меридиана на пикочния мехур. Поначало точките, които могат да се ползват за лечение по този меридиан са 67 на брой.

В случая се ползват две симетрични точки,  които са разположени   в горната задна част на врата, от двете страни на гръбначния стълб, където костната структура на главата се съединява с врата. Представляват две миниатюрни вдлъбнатинки  на врата. Ще ги откриете по странното усещане, което изпитвате, когато ги притиснете, обикновено не е болезнено, освен ако вратът ви е схванат или мускулите са напрегнати. В повечето случаи се появява единствено странно усещане.

Изпълнение на техниката: Поставете ръцете  под главата на пациента, обикновено при изпълнение на рейки сеанс това е трета позиция.  Намерете точките с показалците на двете си ръце, задръжте пръстите си върху тях и упражнете лек натиск. После наблюдавайте дишането на пациента и изчакайте да се синхронизира дишането с пулса.

Когато това се случи, сте достигнали  Неподвижната точка – гърдите вместо да се повдигат и отпускат, стават почти неподвижни. Това  може да отнеме различно време, но обикновено се случва до няколко минути, пациентът може първо дълбоко да въздъхне и после дишането ще се забави.  В този момент упражнете малко по-силен натиск върху акупунктурните точки и леко дръпнете нагоре към главата, трябва да бъде много внимателно, без прилагане на сила. Задръжте така.

След минута-две ще започнете да усещате леко пулсиране на върха показалците си, упражняващи натиск върху точките, може да стане първо в единия, после в другия. Изчакайте двата да започнат да пулсират едновременно. Когато усетите пулсирането и от двете страни, освободете точките и измъкнете ръце изпод главата на пациента и ако сте включили тази техника в рейки сеанса си, можете да го продължите по останалите позиции.

В края на сеанса пациентът може да изпитва по-голяма дезориентация отколкото след обикновен рейки сеанс. Това продължава до около половин час. Усещането с приятно и той се чувства успокоен, но не бива да шофира, докато дезориентацията не отшуми.

Как бихте могли да приложите техниката върху себе си,  това е осъществимо, като използвате  две топки за тенис. Сложете ги в чорап и завържете края му, за да притиснете топките една към друга. Легнете на твърда равна повърхност и поставете завързаните топки за тенис под горната част на врата си. Изчакайте да се синхронизират дишането и пулса, наблюдавайте гърдите си, когато сякаш останат неподвижни, притиснете глава към топките, за да осъществите притеглянето.

 

2 коментара относно “Неподвижната точка”

    Атанаска Петкова написа на 17.03.2016 в 8:26 следното:
    Благодаря много ! Винаги публикувай такива интересни статии и ефикасни техники ! Успешен старт на този прекрасен сайт!!!
    Катя Маринова
    Катя Маринова написа на 17.03.2016 в 10:33 следното:
    Радвам се, че съм полезна, ще се постарая да е така и занапред!

Публикувай коментар към статията: